Rosgarran Magherafelt House

Sited at the edge of existing farming stables this modern vernacular house was designed to integrate within the existing context farm/stable buildings and trees. Conceived on an ‘L’ shaped plan with the main entrance located on the narrow end of the dwelling it retains a one room depth throughout the plan. This allowed natural light to penetrate deep into the house and also allows the main living areas to enjoy views of the Sperrin Mountains to the front. A private courtyard is created at the rear bounded by the house and existing sheds and experiences almost all day sun. A large external covered veranda (Loggia) is incorporated at the request of the client and this extends from the kitchen/living/dining area.

The dwelling accommodates a Living/Dining/Kitchen area, Lounge, 3 no. bedrooms, Master Bedroom with en-suite and dress area, Main Bathroom and Utility area. Materials used are vernacular and integrate with the surrounding existing materials used on the farm buildings such as a zinc cladding on the roof.


July 25, 2014